Ako volite ribu, onda je morate probati pripremiti u soli! Točnije, pod slanim oklopom, baš kao na jugu Italije… Izgleda zanimljivo, a vjerujte, okusom je božanstveno.
Čak i ako ste teški amater u kuhinji, ako ovaj mediteranski specijalitet spremite gostima – s posebnim performansom kada budete tukli tvrdi slani pokrivač, nećete pogriješiti.
Izbor ribe je vaš, bijela riba je zakon – meni su dragi brancini, orade, zubaci, pa čak i pastrve.
Ako možete kupiti svježu ribu, super, ako ne, poslužit će i recimo one Cromarisove u ledu.
Osigurajte se krupnom morskom soli! To je najvažnija stvar za ovaj recept – krupna, nikako sitna morska sol i najmanje jedan bjelanjak! Ne zaboravite, žumanjke ne bacamo! Od njega pripremite kremicu, zašto ne?
Možete kupiti jednu veliku ribu od oko 2 kg ili dvije manje. Izmjerite je – ne smije biti veća od pleha za pečenje (vatrostalne zdjele i sl.)
Očistite ribu od ljuski, pa je napunite začinskim biljem, komadićima češnjaka, peršinom ili koromačem i limunom.
Svakako odstranite višak tekućine s ribe.
Potom odvojite bjelanjke od žumanjaka. Umutite čvrst snijeg, dodajte vodu i krupnu sol pa napravite čvrstu smjesu. Treba biti fina, bijela, svjetlucava! Prekrasna!
Pola slane smjese raspodijelite na dno pleha za pečenje. Položite ribu, pa ostatkom slane smjese prekrijte ribu u cjelosti, bez šupljina, neka se potpuno sakrije u prekrivaču. Trebao bi biti debljine barem 1 cm.
On će pečenjem stvoriti oklop – svojevrsni iglu 🙂
Ribu ćete staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 200 C (ovisi i o težini ribe – prilagodite temperaturu!) Riba će se tako peći kao pod pekom, ostat će sočna, mirisna i puna okusa. A to želimo.
Nakon sat vremena, izvadite svoje remek djelo i uhvatite se noža! Tuckajte slani pokrivač, zabavite sebe i goste – ispod pokrivača čeka vas jako fina spiza!
Ne zaboravite na maslinovo ulje.
Prilozi? Keep it simple.
Zelena salata, kupus-salata, možda blitva, što volite, što imate.