Tko je za fetu kruha nakon kojeg se neće osjećati kao da mu je kvasac počeo plesati pogo u trbuhu? Imam recept za kruh koji ćete zavoljeti na prvu fetu.

Već neko vrijeme zabavljam se s pripremom tzv. proteinskih ”kruhova”, a kada sam pogodila omjere i okus koji mi se sviđa da mogu složiti super sendvič i spakirati za na Pjat to go, nitko sretniji od mene!

Probala sam razne kupovne proteinske kruhove ( a sigurno ste ih i vi vidjeli na policama DM-a, Mullera, Kauflanda, pa čak i Lidl pekara ima svoju varijantu svježe pečenog kruha s manje UH), ali često bi se – pokvarili! Tvrdi, bezukusni.

Ne, hvala.

Svoj kruh pečem u manjoj keramičkoj zdjeli (namašćena ili s papirom za pečenje), a gotov je za 15-tak minuta i traje mi barem dva dana! Ukusan je, zasitan i ima tako malo UH da ga možete smazati cijelog odmah, ali budite pravi lowcarberi pa se suzdržite od ždere i zapamtite da LCHF piramidu prehrane ne bazira na kruhovima i njegovim inačicama. To je samo mala poslastica, kad vam baš jako fali, a i zgodan je za ponijeti na posao. Napunite ga šunkom, sirom, salatom, majonezom…OK, dosta. Pređimo na pripremu!

Dakle, treba vam oko 25-30 grama brašna od lana (500 grama 20tak kuna u DM-u) ili (skupooo) bademovo brašno.

U maloj šalici vode natopite žlicu sjemenki lana i psyllium ljuskica/može i posija, neka se natope i zgusnu u onu svoju želatinoznu smjesu.

U zdjeli ručno zamutite dva cijela jaja, srednje veličine, malo sode, soli, žlicu maslinovog ulja.

Dodala sam i malo sezamovih sjemenki da bude crunchy.

Sezam je divota.

Pećnica je zagrijana na oko 200 Celzijusa i spremna!

Pomiješajte suhe i mokre sastojke u jednoličnu smjesu koja bi trebala odstajati taman onoliko koliko vam je pećnica trebala vremena da postigne temperaturu.

Ulijte smjesu u zdjelu (kalup, što već imate) i ubacite u pećnicu. Nakon 10tak minuta malo smanjite i provjerite kako ide – nakon 15, 20 minuta boja je tu i to bi trebalo biti to.

Izvadite kruh i neka se dobro ohladi! Tek tada ga možete izvaditi i rezati.

Prema ovim omjerima, cijela štruca ima 596 kalorija – oko 18 grama UH, čak 14.88 grama vlakana (o vlaknima ću sigurno poseban tekst objaviti), 50 grama masti i 22 grama proteina. A sad…koliko ima jedna feta, stvarno ne bi računala! Dodat ću samo da pola štruce pojedem u jednom obroku, recimo za večeru, a sutra ujutro za doručak ili marendu.

Sama smjesa ne izgleda privlačno, ali pečena štruca je mirisna i ukusna.

BONUS: Maslinovo ulje možete zamjeniti maslacem, kokosovim ili bučinim uljem, ako vam se sviđa taj okus. Ove male narančaste mrvice koje vidite na slici su ribana mrkva, možete dodati i nju!