Suživot lowcarbera i highcarbera sljubio se danas u hobi na salatu! Kuhana hobotnica tako je fina i zdrava morska spiza, iako mnogima ne izgleda privlačno, posebno zbog svoje sluzavosti, žilavosti i zastrašujućih krakova.

Malo čudovište iz Loch Nessa danas je virilo iz teće u kojoj se kuhalo.

Da vas upoznam s najjednostavnijim, a odličnim načinom pripreme hobotnice krenut ću od njezine nutritivne vrijednosti – na 100 grama kuhane hobe imate 164 kalorije, svega 4 grama UH, oko 3 grama masti i doooobrih 30tak grama proteina.

Vitamin A, C, željezo i kalcij nisu na odmet!

Možda nemate iskustva u čišćenju hobe, ali vrlo brzo se svlada. Morate je izvrnuti i maknuti joj utrobu, onda je ponovo ”vratite na mjesto” pa uklonite zube i oči i vanjsku opnu. Operete je u vodi, a kuhate je u neslanoj vodi oko sat vremena. Ako niste kupili svježu hobu, poslužit će i paketi krakova koje imate npr. od Leda ili Froza po trgovinama.

Ako imate ekspres lonac, hobu možete skuhati i u njemu.

Kada se hoba kuha, pušta svoju sluz, neka vas to ne brine. Nakon sat vremena kuhanja, šokirajte je u hladnoj vodi. Onda je prebacite na dasku i režete na kolutove, veličine palca. Pazite da ne porežete svoj kao danas ja.

Nasjeckajte hrpu kapule, malo češnjaka, tu ubacite hobu i okupajte je u maslinovom ulju i nasjeckanom peršinu.

Nakapajte malo limuna, neka zavodljivo miriše!

A sad dio važan za lowcarbere: odvojite svoj dio hobe, a ostatku dodajte kockice kuhanog krumpira. Ako ste na strogom low carb režimu, krumpir ćete preskočiti. Izbor je na vama..!

Vaš highcarber bit će zadovoljan sa hobom na salatu, a vaš Pjat možete dopuniti maslinama, rukolom, kaparama, sjemenkama, orašastim plodovima (ne mogu vjerovati kako se okusom slažu hoba i orasi!), rukolom ili cherry rajčicama.

Kao što se na ovoj fotki vidi, počistila sam najveći dio hobe za svoj Pjat. 🙂

Probajte, ako volite, možete dodati i malo vinskog octa.